• ОУ
  ОУ "Алеко Константинов"
 • Вдъхновяващи идеи
  Вдъхновяващи идеи
 • Творчество и спорт
  Творчество и спорт
 • Традиции
  Традиции

Акаунт

Последни новини

СЪОБЩЕНИЕ

На 07.07.2021 г. (сряда) от 17.30 ч. в 209 каб. в училищната сграда ще се проведе заседание на Обществения съвет към ОУ „Ал. Константинов“, Димитровград.

Дневен ред на заседанието:

1. Съгласуване на учебните планове за паралелките от I до VII класове за учебната 2021/2022 година.

2. Текущи въпроси.

Извънаредно

Уважаеми родители,

 
Във връзка с обявеното от Народното събрание извънредно положение в страната, всеки от нас е длъжен да прояви най-висока степен на отговорност към обществото. Нека запазим спокойствие и да предприемем всички необходими мерки, които се предлагат от Националния оперативен щаб и се прилагат от правителството на Република България.
 
Най-важната ни мисия днес е да опазим живота и здравето на нашите деца, на възрастните хора, на всеки човек.
 
Това, което ни се случва, води до промени във всички дейности на обществото, включително и в образователния процес.
 
Живеем в технологичен свят, който ни предоставя решения за бърза и надеждна комуникация. Сега тези възможности може да подпомогнат учебния процес и да допринесат за пълноценното прилагане на един нов подход към образованието. Дигитализацията е начинът учебно-възпитателната работа да не прекъсва.
 
Образованието в дигитална среда може да бъде приложено успешно само с Вашата подкрепа и в непрекъснато партньорство с педагогическите специалисти и ръководството на Вашето училище. Всички алтернативни варианти за учене и преподаване от разстояние могат да бъдат използвани. Става дума за електронни платформи за синхронно и асинхронно обучение, онлайн обучение в реално време и електронна комуникация. Подходящи са и електронните варианти на учебници, електронно четимите учебници, както и електронните ресурси на редица доставчици.
 
Комуникацията е възможна и чрез електронните дневници, електронна поща, социални мрежи и други, при което на учениците в домашни условия ще се оказва дистанционна подкрепа за самоподготовка и упражнения.
 
Един от положителните резултати на дигитализацията е подобреният обмен на информация между учители и родители. Тя позволява да се засилят процесите на двупосочна комуникация, което ще подобри взаимоотношенията между семействата и училището, ще внесе повече разбиране и толерантност.
 
За пълноценно прилагане на обучението от разстояние през идните дни е желателно да бъдат изпълнени следните препоръки:
 • Следете постоянно информацията, която изпращат учителите на Вашето дете;
 • Осигурете тиха и спокойна среда, където детето да се настани удобно и да може да се съсредоточи върху комуникацията с учителя и усвояването на учебния материал;
 • Подгответе налично електронно устройство и при възможност – свързване с интернет;
 • Съдействайте на педагогическите специалисти за изпълнение на инструкциите и задачите, които поставят;
  Ето и някои практически съвети, с изпълнението на които ще допринесете в значителна степен за постигане на общите цели:
 •  Обсъждайте с детето си какви са неговите задачи за деня и следете за изпълнението им.
 • Насърчавайте детето да бъде активно.
 • Препоръчително е да осигурите присъствието на възрастен по време на учебния процес от разстояние.
 • Съдействайте на по-малките деца с наличната техника, осигурете им възможност да гледат уроците по БНТ
 • Споделяйте информация за проблема и насърчавайте Вашите по-големи деца да вземат отговорни решения и да ги прилагат по отношение ограничаване на физическите контакти с приятели и връстници.
 • Поддържайте интензивна комуникация с учителите. Споделяйте затрудненията, които срещате, за да намерите заедно най-доброто решение.
Нека бъдем добронамерени, сплотени и да си сътрудничим в името на най-добрия интерес на детето.

Вие сте тук:

Седмица на кодирането

Учениците от ОУ „Алеко Константинов“ отбелязаха Европейската седмица на кодирането (CodeWeek 2020) чрез различни инициативи. Целта на тази седмица е да представи кодирането (програмирането) и цифровата грамотност на всички по забавен и развлекателен начин.

Тридесет и един шестокласници, под ръководството на г-жа Снежа Димитрова, направиха първите си стъпки в програмирането. Запознаха се с Alice - обектно-ориентиран език  за програмиране с интегрирана среда за развитие. Шестокласниците създадоха компютърна анимация на тема „В света на Алис“, като използваха декори и 3D герои, които програмираха. Участниците в Училищна телевизия „TV-Щастливците“ демонстрираха принципа на действие на перфокартите като носител на информация. Учениците, под ръководството на г-н Георги Гочев, използваха обратно инженерство (на английски: Reverse engineering). Чрез нови технологии - микро компютър Arduino и оптични датчици пресъздадоха една стара и забравена технология за запис на данни от началото на осемнадесети век. За да е интересно – кодираха музика! На помощ им дойде музикалния педагог в училището г-жа Лушка Тонева. Те кодираха няколко известни песнички на картон с черен маркер. После научиха и роботът Codey Rocky да изпълни същите мелодии. По Технологии и предприемачество, с преподавател г-жа Владимира Самарджиева, учениците се забавляваха, като изучаваха основни блок схеми чрез играта „Спаси яйцето“. Те се разделиха на две групи, като едната изгради лабиринт, в който имаше поставени яйца, а втората получи указания как да спаси повече яйца, движейки се по указания. На пръв поглед играта няма общо с кодирането, но чрез нея се развиват способностите за изчислително мислене и е вариант да се превърнат идеите в реалност, а това е особено важно, за да могат технологиите да заработят. Част от петокласниците (Vб и Vг клас, с учител по БЕЛ г-жа Маргарита Никова) пък работиха върху декодирането. Те трябваше да декодират мисълта на Гьоте „Няма такава книга, от която човек не би могъл да научи нещо!“, закодирана в текст на писмо.

Малките програмисти получиха сертификати за участието си в седмицата на кодирането.

Интересно

Птици

Птиците имат нужда от гравитация, за да преглъщат.

Училищен часовник

Анкета

Любим предмет

Кой е любимият ви учебен предмет?

» Към анкетата »
1 Оставащи гласа

jVS by www.joomess.de.

Календар

Септември 2021
По Вт Ср Чт Пт Сб Нд
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Архив

Powered by mod LCA