• ОУ
  ОУ "Алеко Константинов"
 • Вдъхновяващи идеи
  Вдъхновяващи идеи
 • Творчество и спорт
  Творчество и спорт
 • Традиции
  Традиции

Акаунт

Последни новини

СЪОБЩЕНИЕ

На 07.07.2021 г. (сряда) от 17.30 ч. в 209 каб. в училищната сграда ще се проведе заседание на Обществения съвет към ОУ „Ал. Константинов“, Димитровград.

Дневен ред на заседанието:

1. Съгласуване на учебните планове за паралелките от I до VII класове за учебната 2021/2022 година.

2. Текущи въпроси.

Извънаредно

Уважаеми родители,

 
Във връзка с обявеното от Народното събрание извънредно положение в страната, всеки от нас е длъжен да прояви най-висока степен на отговорност към обществото. Нека запазим спокойствие и да предприемем всички необходими мерки, които се предлагат от Националния оперативен щаб и се прилагат от правителството на Република България.
 
Най-важната ни мисия днес е да опазим живота и здравето на нашите деца, на възрастните хора, на всеки човек.
 
Това, което ни се случва, води до промени във всички дейности на обществото, включително и в образователния процес.
 
Живеем в технологичен свят, който ни предоставя решения за бърза и надеждна комуникация. Сега тези възможности може да подпомогнат учебния процес и да допринесат за пълноценното прилагане на един нов подход към образованието. Дигитализацията е начинът учебно-възпитателната работа да не прекъсва.
 
Образованието в дигитална среда може да бъде приложено успешно само с Вашата подкрепа и в непрекъснато партньорство с педагогическите специалисти и ръководството на Вашето училище. Всички алтернативни варианти за учене и преподаване от разстояние могат да бъдат използвани. Става дума за електронни платформи за синхронно и асинхронно обучение, онлайн обучение в реално време и електронна комуникация. Подходящи са и електронните варианти на учебници, електронно четимите учебници, както и електронните ресурси на редица доставчици.
 
Комуникацията е възможна и чрез електронните дневници, електронна поща, социални мрежи и други, при което на учениците в домашни условия ще се оказва дистанционна подкрепа за самоподготовка и упражнения.
 
Един от положителните резултати на дигитализацията е подобреният обмен на информация между учители и родители. Тя позволява да се засилят процесите на двупосочна комуникация, което ще подобри взаимоотношенията между семействата и училището, ще внесе повече разбиране и толерантност.
 
За пълноценно прилагане на обучението от разстояние през идните дни е желателно да бъдат изпълнени следните препоръки:
 • Следете постоянно информацията, която изпращат учителите на Вашето дете;
 • Осигурете тиха и спокойна среда, където детето да се настани удобно и да може да се съсредоточи върху комуникацията с учителя и усвояването на учебния материал;
 • Подгответе налично електронно устройство и при възможност – свързване с интернет;
 • Съдействайте на педагогическите специалисти за изпълнение на инструкциите и задачите, които поставят;
  Ето и някои практически съвети, с изпълнението на които ще допринесете в значителна степен за постигане на общите цели:
 •  Обсъждайте с детето си какви са неговите задачи за деня и следете за изпълнението им.
 • Насърчавайте детето да бъде активно.
 • Препоръчително е да осигурите присъствието на възрастен по време на учебния процес от разстояние.
 • Съдействайте на по-малките деца с наличната техника, осигурете им възможност да гледат уроците по БНТ
 • Споделяйте информация за проблема и насърчавайте Вашите по-големи деца да вземат отговорни решения и да ги прилагат по отношение ограничаване на физическите контакти с приятели и връстници.
 • Поддържайте интензивна комуникация с учителите. Споделяйте затрудненията, които срещате, за да намерите заедно най-доброто решение.
Нека бъдем добронамерени, сплотени и да си сътрудничим в името на най-добрия интерес на детето.

Вие сте тук:

ОУ „Алеко Константинов“ и „Образование за утрешния ден“

През 2019 г. ОУ "Алеко Константинов" се включи с 4 клуба и 71 ученици в проекта „Образование за утрешния ден“ на МОН. Проектът е насочен към повишаване на дигиталните компетентности на учениците и интегриране на нови цифрови технологии в образованието. В клуб „HAM-STEM” към ученическата телевизия „TV-Щастливците“, с ръководител Георги Гочев, учениците усвояват основните умения за работа с компютър и други дигитални устройства, като използват теми от радиолюбителството, космоса, екологията. Създават и редактират текстове, презентации, рисунки, снимки, постери, аудио и видео записи, свързани с посочените теми. Създадените материали се качват в сайта и видео канала на клуба. Учениците се свързват и с клубната радиостанция на различни езици с радиолюбители от цял свят, организират се пикници, подготви се сателитна антена и се осъществи връзка през спътник на геостационарна орбита.
Клубът участва в множество извънкласни инициативи, включително и в 10–ия Национален видео конкурс на тема „Коледа в училище“, където спечели първо място! Наградата бе електронна дъска, обучителни материали за безопасността в Мрежата и ваучер 100 лева за закупуване на торта за екипа.

 

След като бе обявена карантината, работата на клуба се прехвърли във виртуална класна стая. В нея бяха поканени да се включат всички ученици от 1 до 7 клас от нашето училище. Първият проект, зададен на учениците, беше с цел повишаване на дигиталните компетентности и същевременно за психическо разтоварване. Той бе свързан с изграждане на мини снимачна площадка у дома, засаждане на бобови растения, наблюдаване и заснемане на развитието им. Стъпките на проекта се разкриваха на етапи под формата на задачи към учениците.
В края на проекта децата бяха заснели множество снимки, проследяващи поникването и развитието на бобовите растения. Тези снимки бяха обединени със софтуер, който самите участници търсиха и анализираха. Продуктите от работата на клуба бяха представени в онлайн платформа пред всички участници, гости на клуба и ръководството на училището. Учениците споделиха и своите впечатления от работата в клуба, кое им е доставило най-много положителни емоции и с какво биха искали да се занимават следващата година.

Сайт на клуба: http://tvschool.eu/
Видео канал на клуба https://www.youtube.com/user/tvschooleu
Коледна картичка от музика на ОУ "Алеко Константинов" Димитровград https://youtu.be/VDJ-P0FcLIM
Видеа по проекта TimeLapse:
TimeLapse клип1 https://youtu.be/2QWsCrLsXHs
Обучително клипче https://youtu.be/QhSrJeYG_C8
TimeLapse снимачна площадка https://youtu.be/PuULB3OXpbA

Интересно

Крокодилът

Крокодилът не може да се изплези.

Училищен часовник

Анкета

Любим предмет

Кой е любимият ви учебен предмет?

» Към анкетата »
1 Оставащи гласа

jVS by www.joomess.de.

Календар

Септември 2021
По Вт Ср Чт Пт Сб Нд
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Архив

Powered by mod LCA