• ОУ
  ОУ "Алеко Константинов"
 • Вдъхновяващи идеи
  Вдъхновяващи идеи
 • Творчество и спорт
  Творчество и спорт
 • Традиции
  Традиции

Акаунт

Последни новини

СЪОБЩЕНИЕ

На 07.07.2021 г. (сряда) от 17.30 ч. в 209 каб. в училищната сграда ще се проведе заседание на Обществения съвет към ОУ „Ал. Константинов“, Димитровград.

Дневен ред на заседанието:

1. Съгласуване на учебните планове за паралелките от I до VII класове за учебната 2021/2022 година.

2. Текущи въпроси.

Извънаредно

Уважаеми родители,

 
Във връзка с обявеното от Народното събрание извънредно положение в страната, всеки от нас е длъжен да прояви най-висока степен на отговорност към обществото. Нека запазим спокойствие и да предприемем всички необходими мерки, които се предлагат от Националния оперативен щаб и се прилагат от правителството на Република България.
 
Най-важната ни мисия днес е да опазим живота и здравето на нашите деца, на възрастните хора, на всеки човек.
 
Това, което ни се случва, води до промени във всички дейности на обществото, включително и в образователния процес.
 
Живеем в технологичен свят, който ни предоставя решения за бърза и надеждна комуникация. Сега тези възможности може да подпомогнат учебния процес и да допринесат за пълноценното прилагане на един нов подход към образованието. Дигитализацията е начинът учебно-възпитателната работа да не прекъсва.
 
Образованието в дигитална среда може да бъде приложено успешно само с Вашата подкрепа и в непрекъснато партньорство с педагогическите специалисти и ръководството на Вашето училище. Всички алтернативни варианти за учене и преподаване от разстояние могат да бъдат използвани. Става дума за електронни платформи за синхронно и асинхронно обучение, онлайн обучение в реално време и електронна комуникация. Подходящи са и електронните варианти на учебници, електронно четимите учебници, както и електронните ресурси на редица доставчици.
 
Комуникацията е възможна и чрез електронните дневници, електронна поща, социални мрежи и други, при което на учениците в домашни условия ще се оказва дистанционна подкрепа за самоподготовка и упражнения.
 
Един от положителните резултати на дигитализацията е подобреният обмен на информация между учители и родители. Тя позволява да се засилят процесите на двупосочна комуникация, което ще подобри взаимоотношенията между семействата и училището, ще внесе повече разбиране и толерантност.
 
За пълноценно прилагане на обучението от разстояние през идните дни е желателно да бъдат изпълнени следните препоръки:
 • Следете постоянно информацията, която изпращат учителите на Вашето дете;
 • Осигурете тиха и спокойна среда, където детето да се настани удобно и да може да се съсредоточи върху комуникацията с учителя и усвояването на учебния материал;
 • Подгответе налично електронно устройство и при възможност – свързване с интернет;
 • Съдействайте на педагогическите специалисти за изпълнение на инструкциите и задачите, които поставят;
  Ето и някои практически съвети, с изпълнението на които ще допринесете в значителна степен за постигане на общите цели:
 •  Обсъждайте с детето си какви са неговите задачи за деня и следете за изпълнението им.
 • Насърчавайте детето да бъде активно.
 • Препоръчително е да осигурите присъствието на възрастен по време на учебния процес от разстояние.
 • Съдействайте на по-малките деца с наличната техника, осигурете им възможност да гледат уроците по БНТ
 • Споделяйте информация за проблема и насърчавайте Вашите по-големи деца да вземат отговорни решения и да ги прилагат по отношение ограничаване на физическите контакти с приятели и връстници.
 • Поддържайте интензивна комуникация с учителите. Споделяйте затрудненията, които срещате, за да намерите заедно най-доброто решение.
Нека бъдем добронамерени, сплотени и да си сътрудничим в името на най-добрия интерес на детето.

Вие сте тук:

„Най-големият урок в света“

За поредна година ОУ „Алеко Константинов“ участва в глобалната инициатива „Най-големият урок в света“, чиято цел е  да се запознае младото поколение със 17-те Глобални цели за устойчиво развитие, които се стремят към постижения  в икономическо, социално и екологично развитие. Учители и ученици от целия свят показват на младото поколение, че то може да помогне за съществуването на  по-справедлива, здрава и устойчива планета, като започне промяната от всяка класна стая и от самите нас.

 

Учениците от 2 д клас, с кл.р-л Б. Петрова, разговаряха за опазване на околната среда, засадиха храсти и дръвчета в училищния двор, а съучениците им  от 4 а клас, с кл. р-л П. Точарова, се запознаха с темата за доброто здраве. Те разискваха теми за болестите и предотвратяването им, внимателното шофиране, здравословното хранене и активният живот. Разпределени в няколко групи съставяха примерно дневно меню и правила за лична хигиена.

Групата по ДП английски език - 5 клас с р-л Г. Жечева и 5 г клас с кл.р-л К. Маркова се запознаха с Конвенция на ООН за правата на детето (КООНПД). Целта на урока беше уениците да могат да обяснят значението на КООНПД за живота на децата и изработят проект  за популяризиране на правата на детето. Класните ръководители на 5 а, б и в класове представиха на учениците ЦУР и значимостта им  за живот в един по-добър, по-справедлив и по-отговорен към планетата свят.

Учениците от 6-тите класове с г-жа Никова – преподавател по БЕЛ дебатираха по теми като „Борба с климатичните проблеми“, „Разграничаване на нужди, желания и права“. Разпалена дискусия ги доведе до извода, че в съвременния живот често желанията се бъркат  с нуждите и има свръхпотребление. Човек може да живее без повечето неща, които притежава.

7 клас и клубът по гражданско образование дискутираха по въпроса за равен старт в живота на момичета и момчета.

Инициативата ще продължи и месец януари с различни мероприятия, дебати и дискусии. Самият фак, че все по- голяма част от учениците са заинтересувани да разговарят по проблемите на планетата и да предлагат решения е крачка напред за осъществяване на глобалните цели и осъзнаване на факта, че всеки човек е значим и всяко действие води до промяна.

Интересно

Геният Леонардо

Леонардо да Винчи, който е роден във Винчи, близо до Флоренция през 1452 г., е известен с идеите си мечтател. Той правел скици на ножици, парашути, хеликоптери, самолети, дизайн и концепции на машини, някои от които влязоха в употреба 400 години след смъртта му през 1519.

Училищен часовник

Анкета

Любим предмет

Кой е любимият ви учебен предмет?

» Към анкетата »
1 Оставащи гласа

jVS by www.joomess.de.

Календар

Септември 2021
По Вт Ср Чт Пт Сб Нд
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Архив

Powered by mod LCA